dinsdag 13 oktober 2009

The curious incident of the dog in the night-time


Boekverslag 4vwo

M. Haddon, The curious incident of a dog in the night-time. Londen

Dit boek heb ik gelezen in 4vwo. Ik vond het een ontzettend mooi boek en heb er erg veel van geleerd. De verschillende uitspraken op de achterkant van het boek spraken me erg aan. Een van deze uitspraken was bijvoorbeeld: "Mark Haddon's portrayal of an emotionally dissociated mind is a superb achievement.. Wise and bleakly funny.." Ian McEwan. Ook las ik dat het een prijs had gewonnen namelijk The Whitbread Book of the Year. Ook begreep ik uit verhalen van anderen dat het over een autistisch jongetje ging en het erg eenvoudig en grappig geschreven was en heb ik besloten om dit boek te gaan lezen.

Christopher, een autistische jongen van 15, ontdekt dat de hond van de buren, Wellington dood is. De hond was van Mr and Mrs Shears. Hij besluit om te gaan onderzoeken wie de hond vermoord heeft en schrijft hier een detective verhaal over. De politie verteld hem dat ze deze zaak niet zullen onderzoeken. Hij was agressief tegen de politie agent, waardoor hij meegenomen werd naar het bureau, later haalt zijn vader hem op waarna Christopher zijn verhaal verteld over zijn plan om te onderzoeken wie de hond vermoord heeft, maar zijn vader keurt zijn plan af. Siobhan, zijn lerares op zijn speciale school, moedigt hem juist aan om zijn boek te schrijven. Zijn vader weet hier niks vanaf. Christopher begint met zijn onderzoek ondanks wat zijn vader gezegd had en hij erg bang is voor vreemden. Hij raapt al zijn moed bij elkaar en besluit om bij de buren te gaan vragen of zij weten wie de hond vermoord heeft. Een van de buren, Mrs Alexander is erg aardig tegen hem en vraagt hem of hij wat wilt drinken maar Christopher word snel bang en besluit om weg te rennen.

Christopher wil bewijzen dat hij erg slim is en omdat hij zo goed is in wiskunde wil hij hier graag een 10 voor halen. Zijn vader krijgt een telefoontje van Mrs Shears, over het bezoek van zijn zoon in haar tuin. Christopher legt zijn vader uit waarom hij naar Mrs Shears was gegaan. Hij verteld hem dat hij dat gedaan had omdat Ms Shears de hoofd verdachte was omdat hij gescheiden was van Mrs Shears, hij zou het gedaan kunnen hebben om Mrs Shears te kwetsen. Zijn vader word boos en zegt dat hij de naam Mr Shears niet in zijn huis wil horen. Hij word nog bozer en verbied Christopher om verder te gaan met het onderzoek. Christopher belooft dat hij naar zijn vader zal luisteren. Normaal gesproken verbreekt Christopher nooit zijn beloftes en stopt met het schrijven van zijn boek. Maar dan krijgt hij het teken van 5 rode auto's op een rij tijdens zijn rit naar school, wat betekent dat het een bijzondere dag gaat worden en er iets speciaals gaat gebeuren.

Na school ontmoet hij opnieuw Mrs Alexander en maakt een praatje met haar. Hij besluit om haar te vragen over Mr Shears omdat zijn vader niet verboden had om zijn naam buitenshuis te noemen. Mrs Alexander zegt dat ze er niet over wil vertellen omdat Christopher best weet waarom hij van zijn vader niet over Mr Shears mag praten. Christopher verteld haar dat hij daar niks vanaf weet en blijft doorvragen, uiteindelijk verteld ze hem dat Mr Shears een relatie had met zijn moeder. Christopher besluit om door te gaan met het schrijven van zijn boek.

Op een dag ontdekt zijn vader Christopher's boek en wordt erg boos, ook omdat hij gepraat had met Mrs Alexander. Ze hebben ruzie en zijn vader pakt zijn boek af en verstopt het. Christopher besluit om zijn boek te gaan zoeken en vind het in de slaapkamer van zijn vader inclusief een hele stapel brieven die gericht zijn aan hem van zijn moeder. Nadat hij al deze brieven gelezen had komt hij erachter dat zijn vader jarenlang gelogen had over de dood van zijn moeder en dat ze nogsteeds leeft. Zijn vader vind Christopher ziek terug en verteld hem dat hij nooit meer zou liegen en hij het voor Chritopher's eigen best wil gedaan had. Ook verteld hij hem dat hij degene was die Wellington vermoord had.

Christopher wordt bang van zijn vader. Hij denkt dat zijn vader hem ook wil vermoorden en besluit om weg te lopen. Hij gaat naar Londen om bij zijn moeder te gaan wonen. Christopher neemt de bankpas van zijn vader, zijn rat en wat eten mee. De reis gaat hem zeker een hele dag kosten omdat hij zo bang is voor mensen die hij niet kent. De politie zit achter hem aan tijdens zijn reis maar hij weet aan ze te ontsnappen. Uiteindelijk komt hij veilig bij het huis van zijn moeder en overnacht hij daar, maar midden in de nacht komt zijn vader langs omdat hij hem terug naar huis wil nemen, dit wil Christopher niet, hij wil bij zijn moeder blijven. Mr Shears denkt hier anders over, zijn moeder laat hem achter en neemt Christopher mee naar Swindon.

Terug in Swindon heeft Christopher zijn examen wiskunde en haalt eindelijk zijn 10. Zijn vader wil dat Christopher hem vergeeft en koopt een hondje voor hem. Op het einde is Christopher blij dat hij het mysterie van de vermoorde hond opgelost heeft, hij zijn moeder gevonden heeft, zelf naar Londen is gegaan en een boek heeft geschreven, hij weet nu dat hij alles kan bereiken wat hij wil in zijn leven.

Het verhaal speelt zich af in Swinon, een gedeelte van Londen. Hier wonen Christopher en zijn vader. Na de ontdekking van het liegen van zijn vader vertrekt Christopher naar zijn moeder.

Het taalgebruik in het verhaal was erg eenvoudig doordat het geschreven was door een jongen van 15. Het verhaal was goed te volgen en ik bleef continu geboeid.
Het verhaal heeft geen open einde maar toch bleef ik nog wel met de vraag zitten hoe het nu met de band tussen Christopher en zijn vader was. Ik vond het toch wel erg zielig dat Christopher zo bang van hem geworden was.

Ik wist dat het verhaal over een autistisch jongetje zou gaan en dat het erg leuk en grappig geschreven was. Deze verwachtingen zijn zeker uitgekomen maar ik had niet verwacht dat ik er ook zo veel van zou opsteken over autisme. Het boek is een echte aanrader om te lezen. Het is goed geschreven en heeft ook een mooi onbedoeld achterliggend verhaal.

Geschreven door: Lilian Hazelnoot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten