maandag 19 oktober 2009

The Secret Life of Walter Mitty - James Thurber

Het laatste besproken short story is The Secret Life of Walter Mitty van James Thurber.

Waar gaat het over?
Tijdens het wekelijkse uitstapje naar het winkelcentrum met zijn vrouw krijgt Walter Mitty vijf dagdromen. In deze dromen is hij de held. Zo is hij in de eerste dagdroom de piloot van een watervliegtuig tijdens een storm. In de volgende bevindt Mr. Mitty in de operatiekamer en is hij een getalenteerde chirurg. Hij redt het leven van een belangrijke bankier die bevriend is met de president. In zijn derde dagdroom is hij een moordenaar die wordt terechtgesteld in de rechtbank. Vervolgens fantaseert hij dat hij een piloot is en een aanslag gaat plegen. Op het einde van het verhaal staat hij in de vuurlinie, dapper tot het einde.

Personages
Zoals je al kunt afleiden uit de titel is Walter Mitty de hoofdpersoon van dit korte verhaal. Hij is gehoorzaam aan zijn vrouw die duidelijk de broek aan heeft. Mrs Mitty, de vrouw van Walter, zeurt nogal aan zijn hoofd. Ze wil graag dat hij de dingen doet zoals zij die wil.

Thema
Walter Mitty probeert te ontsnappen aan zijn saaie leven en heeft daarom dromen waarin hij de held is.

Perspectief
Bij dit verhaal is er sprake van een auctoriële vertelsituatie.

Ruimte
De gebeurtenissen van het verhaal spelen zich af in de auto, in de lobby van een hotel, op een parkeerplaats en in een dierenwinkel. In zijn dagdromen echter bevindt hij zich in andere ruimtes, zoals in de operatiekamer, in de rechtzaal en in een watervliegtuig.

Onze mening
Wij vinden het verhaal middelmatig: wij hebben betere verhalen gelezen, maar ook slechtere. Een grappig element in dit verhaal is de levendige fantasie van Walter Mitty. Mr. Mitty is een man van middelbaar leeftijd en vaak willen oudere mannen het rustig aan gaan doen (de wilde jaren liggen ver achter hen. Walter daarentegen zou juist willen dat hij een spannend leven leidde.

Dit verhaal kun je na lezen op www.geocities.com/SoHo/cafe/6821/thurber.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten