woensdag 21 oktober 2009

Marionettes, Inc. - Ray Bradbury

Marionettes, Inc. is een goed voorbeeld van een grappig verhaal. Dit korte verhaal komt uit de verhalenbundel The Illustrated Man geschreven door Ray Bradbury.

Waar gaat het over?
Op een avond rond tien uur lopen twee mannen van vijfendertig jaar over straat. Het zijn Braling en Smith. Smith vindt het vreemd dat Braling, die in tien jaar tijd geen enkele keer is ingegaan op de uitnodiging van hem om wat te gaan drinken, plotseling deze avond wel zijn aanbod accepteert. Waarom nu wel? Nog verbaasder is hij over het feit dat zijn vriend niet langer van zijn vrijheid wil genieten en zo vroeg al naar huis wil gaan. Braling zit in een slecht huwelijk: hij houdt niet van zijn vrouw en zij niet van hem.

Braling vertrouwt zijn geheim toe aan zijn vriend. Hij heeft één ticket gekocht naar Rio de Janeiro. Hij wil daar zonder dat zijn vrouw er iets vanaf weet (deze zal alles in strijd gooien om hem tegen te houden) een maand verblijven. Smith, die nieuwsgieriger wordt naar het verhaal van zijn vriend, begrijpt niet hoe Braling dit voor elkaar wil krijgen.

Als de twee mannen voor de deur van het huis van Braling staan en naar boven kijken, zien ze voor het raam van de tweede verdieping een man staan die identiek op Braling lijkt. De man komt naar buiten en geeft Smith een kaartje waar Marionettes, Inc. op staat. Een bedrijf dat menselijke modellen van plastic produceert die exact op haar klanten lijken. Braling heeft het model al een maand nu en bewaart het in een kist in de kelder. Het model kan alles doen wat een mens doet.

Smith is ervan overtuigd dat dit wel dé oplossing kan zijn om zijn huwelijk te redden. Ook hij heeft namelijk geen ideaal huwelijk. Het probleem in het huwelijk van Smith is dat zijn vrouw altijd bij hem wil zijn (ze wil iedere dag twee uur op zijn schoot zitten, belt hem twaalf keer per dag en praat tegen hem alsof hij een baby is). Bovendien lijkt het kleffe gedrag van zijn vrouw de afgelopen maand alleen maar erger te zijn geworden. Hij gaat naar huis en bedenkt dat hij een dergelijk model kan kopen zonder dat zijn vrouw erachter hoeft te komen. Wanneer hij het bankboekje raadpleegt, merkt hij op dat er tienduizend dollar weg is. Smith stormt de slaapkamer binnen en maakt zijn vrouw, Nettie, die in bed aan het slapen is, wakker. Een gevoel zegt hem dat er iets goed mis is. In de eerste instantie denkt hij dat Nettie dood is. Wanneer hij haar hartslag controleert, komt hij erachter dat ze het menselijke en van plastic model van Nettie is.

Ondertussen zijn Barling en zijn marionet (Barling II) naar binnen, naar de kelder gegaan. In de kelder vertelt Barling II dat hij ook gevoelens heeft en dat hij niet de hele tijd in de kist in de kelder wil liggen maar vrij bewegen. Dat hij het niet eerlijk vindt dat Barling naar Rio de Janeiro gaat, terwijl hij dat allemaal niet kan doen. Bovendien is hij smoorverliefd op de vrouw van Barling. Wanneer de echte Barling naar boven wil gaan om de winkel te bellen, houdt zijn marionet hem tegen en legt hem in de kist.

Personages
Braling: ongelukkige man met een liefdeloos huwelijk die zijn oude droom, een reis maken naar Rio de Janeiro, over enkele dagen denkt waar te maken.
Smith: vriend van Braling die genoeg heeft van het kleffe gedrag van zijn vrouw. Hij wil van tijd tot tijd rust, wat tijd voor zichzelf.
Braling II: marionet gemaakt door het bedrijf Marionettes, Incorporated. Braling II lijkt exact op Braling en bestaat een maand. Hij wordt verliefd op de vrouw van Braling en is, in tegenstelling tot Braling, wel tevreden met het leven van de echte Braling.
De twee vrouwen van Smith en Braling komen wel voor in het verhaal. Als lezer kom je over hen te weten door

Perspectief
Bij dit verhaal is er sprake van een personale vertelsituatie. Het perspectief ligt de ene keer bij Smith en de andere keer bij Braling.

Ruimte
De ruimte speelt in dit verhaal geen belangrijke rol. De gebeurtenissen vinden plaats op straat, in de kelder en in de slaapkamer van Braling en in de slaapkamer van Smith.

Thema
We vonden het erg lastig om achter het thema van Marionettes, Inc. te komen. Ten slotte denken wij dat Ray Bradbury door middel van dit korte verhaal duidelijk wil maken dat problemen in het huwelijk niet door nieuwe technologie op te lossen is. Braling wil zijn droom najagen én zijn vrouw tevreden houden. Echter wil zijn vrouw niets weten van een reis maken naar Rio de Janeiro en dus is er hij ervan overtuigd dat dit de beste oplossing is.

Onze mening
Wij vinden Marionettes, Inc. een van de leukste, korte verhalen die wij heb gelezen. Een aantal dingen werden ons al snel duidelijk en waren te voorspellen, zoals dat de vrouw van Smith een marionet was en dat Barling II de echte Barling zou opsluiten. Echter hebben deze dingen ons niet belet om het verhaal af te lezen: het verhaal bleef ons tot het einde boeien.
Wij raden dit verhaal dan ook aan. Het lezen van dit verhaal kost je slechts tien minuten. Bovendien zal dit korte verhaal je een brede glimlach bezorgen!

Dit verhaal kun je rustig nalezen op de volgende site: http://www.angelfire.com/or/grace/marionettes.html.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten