donderdag 22 oktober 2009

After The Wink - Carolyn Steel Agosta

Het derde korte verhaal dat we hebben gekozen, heet After The Wink. Het is geschreven door Carolyn Steel Agosta.

Waar gaat het over?
Dit korte verhaal is te verdelen in vijf nog kortere delen. In het eerste deel zit een getrouwde vrouw van tweeënveertig jaar met drie kinderen in een café een boek te lezen. Zij moet om een bepaalde gebeurtenis in het verhaal hard op lezen. Wanneer zij om zich heen kijkt of iemand het heeft opgemerkt, ziet zij een knappe man met een glimlach naar haar kijken.
Een andere klant laat haar koffie vallen en de hoofdpersoon van het verhaal kijkt naar de knappe man om te zien of hij het ook grappig vindt, wat het geval is. Onbewust knipoogt de vrouw naar de man.

De knipoog heeft zonder dat het haar bedoeling is geweest effect. De beeldschone man komt bij haar zitten. De twee praten een uur lang en aan het eind van het gesprek nodigt de man om volgende week vrijdag naar een poetry slam (een moderne vorm van voordracht van poëzie) te gaan. Ondanks het feit dat ze heel gelukkig is met haar huwelijk gaat ze die bewuste vrijdag naar het evenement toe. Wanneer ze er is, doet ze alsof ze zich amuseert en geeft de man nog vijf minuten om op te dagen. Even later komt hij opdagen en knipoogt naar haar.

Omdat het in de zaal nogal lawaaiierig is, besluiten ze weg te gaan en een rustig café op te zoeken. In het café dansen de twee en de man zoent haar midden op de dansvloer.
Als ze weer terug gaan zitten, weet de vrouw dat ze hier niet meer verder mee wil gaan. Ze geeft de man een zoen op zijn wang en gaat naar huis.

Personages
Het verhaal draait om een getrouwde vrouw die een getrouwde man ontmoet. Wie ze zijn, wordt niet vermeld en daaruit kunnen we concluderen dat dit niet van belang is. Het is iets dat deze mensen toevallig is overkomen (geen van beide personen had hier op gerekend).

Perspectief
Bij dit korte verhaal is er sprake van een ikvertelsituatie. Als lezer zie je de gebeurtenissen door de ogen van de vrouw, de hoofdpersoon van dit verhaal.

Ruimte
De ruimte speelt geen belangrijke factor bij dit verhaal. De gebeurtenissen vinden plaats in verschillende ruimtes, zoals in één café en in een drukke zaal.

Thema
In eerste instantie dachten wij dat het verhaal ging over een ontmoeting tussen twee getrouwde mensen die mogelijk vreemd zouden gaan. Maar al snel wordt duidelijk dat het niet zomaar een ontmoeting is. Twee verschillende personen die elkaar opmerken, elkaar zien als een persoon met verlangens, twijfels en onvervulde dromen en niet als de vrouw van of de moeder van.

Onze mening
Met dit verhaal kunnen we ons niet identificeren, wij zitten namelijk nog niet in deze gevorderde levensfase. We waren erg opgelucht toen we in de gaten kregen dat de hoofdpersoon niet van plan is om overspel te plegen. Een minpunt is echter dat je als lezer niet weet hoe die man het allemaal ervaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten