donderdag 15 oktober 2009

The first autumn by Erskine Caldwell


Ook dit verhaal, The first autumn geschreven door Erskine Caldwell, hebben we in de klas besproken.

Waar gaat het over?
Robert en zijn zusje, Elizabeth, zitten in het gras in de achtertuin. Het is het eerste jaar dat ze het verschijnsel seizoenswisseling bewust meemaken. De twee- met name Elizabeth- zijn gefascineerd over het feit dat de zomer plaats heeft gemaakt voor de herfst. Een week geleden waren de bladeren van de bomen groen en nu zijn deze van kleur veranderd om vervolgens op de grond te vallen. Robert vertelt Elizabeth dat dit komt doordat de blaadjes doodgaan.

De vader van Elizabeth en Robert komt thuis van zijn werk. Het is vrijdag en dus heeft hij twee dagen vrij. Dit betekent voor Elizabeth en Robert veel spelen met hun vader.
Het is meteen vrij duidelijk dat ze paardje zullen spelen. Vader is uiteraard het paard. Op een gegeven moment houdt hij op en ligt hij op de grond. In de eerste instantie denken de kinderen dat dit een grap van hem is. Als er geen verandering in het lichaam van zijn vader is, gaat Robert naar binnen om zijn moeder er bij te halen.

Wanneer de moeder er is, heeft ze al snel in de gaten dat vader overleden is gegaan. Een mier kruipt over zijn neus en op zijn rug zit er een sprinkhaan. Meestal reageren mensen hierop, vader daarentegen niet. Niet veel later valt er een blaadje van de boom op zijn lichaam.
De moeder van Robert en Elizabeth stuurt hen na te hebben verteld dat vader aan het slapen is naar binnen om daar te gaan spelen.

Personages
Robert en Elizabeth zijn de belangrijkste personages in The first autumn. De lezer ziet de gebeurtenissen van het verhaal door de ogen van de twee kinderen. Daarnaast komen de vader en moeder van de kinderen in het verhaal voor.

Thema
Zoals de titel het al verklapt, staat de herfst in dit verhaal centraal. Herfst staat symbool voor vergankelijkheid, een aankondiging voor een periode van kilte en dood.

Perspectief
Bij dit verhaal is er sprake van een personale vertelsituatie. De situaties worden door Elizabeth en Robert verteld.

Ruimte
De gebeurtenissen vinden plaats in de achtertuin van Elizabeth en Robert. De functie van de ruimte is in dit verhaal wel degelijk van belang, want broer en zus merken de verschillen tussen zomer en herfst (de verandering van de kleur van de bladeren) op.

Onze mening
Wij vinden The first autumn een goed in elkaar zittend verhaal. De titel is goed gekozen, deze verwijst namelijk naar de gebeurtenissen en naar het thema van het verhaal. Bovendien is het leuk om het verhaal door de ogen van de kinderen mee te maken.
De manier waarop Elizabeth de verandering in kleur van de bladeren verklaart, is kinderlijk en daardoor humoristisch: "The sky was raining paint last night while we slept."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten